Garmin Forerunner 735XT - recenze nástroje pro železňáky

V květnu uvolnil v ČR Garmin do prodeje nový sporttester série forerunner s označením XT - čili (nejen) triatlonový speciál. Je to model 735, který na první pohled vypadá jako 235, ale tím podobnost končí a 735 dokážou dát na frak nejen konkurenčním výrobkům, ale tak trochu budou kanibalizovat i ve vlastních řadách. Pojďme rychle ke čtení recenze.

V první řadě - opět zmiňuji verzi firmware testovaných hodinek: verze FW systému 4.20, GPS: 3.00, display: 2.00, BT/ANT: 2.30, WHR (optika): 2.20, ConnectIQ: 2.1.2. Sakra to je seznam verzí, jak parametry systémů ve Ferrari. :-)


Úvodem
Na začátku jsem si říkal, že tyhle hodiny nejsou nic moc ... jsou to jen převlečené FR235, plasťáky, škoda je brát na ruku. Ale od doby co jsem je dostal k testu jsem si říkal - něco mě na nich docela přitahuje ... Postupem času mohu říci, že to je design, co mě přitahoval. Hodinky jsou o dost menší, než Fenix3 co používám a na které docela jsem si na něj zvykl. Ale FR735XT, to je zkrátka něco jiného - malé tak akorát, lehké (na ruce nejdou skoro cítit), oblékání oblečení (i sportovního) je s nimi o dost jednodušší, než s Fenix 3 :-)
Garmin Fenix3 (vlevo) a Forerunner 735XT (vpravo)


Co mě trochu trápilo byla absence barometru, nicméně pokud jej nemáte, zjistíte, že jej vlastně ani nepotřebujete. Na závodech, kde jsem FR735XT použil, jsem na výškový profil neměl ani náladu koukat. Možná to přichází se zkušeností. Nevím. Obvykle si neměřím ani tep (nemám rád na závodech tepák), ale FR735XT díky optickému tepáku beru jako bonus a tak vítám data srdečního tepu jako zpestření závodních informací.
Co mi bohužel ale vyloženě chybělo a zjistil jsem to až po dlouhodobém použití, byl magnetický kompas. O tom ale dále.

Balení
K testu jsem dostal základní balení Forerunner 735XT v krásné kompaktní krabičce. V této variantě máte k dispozici "jen" optický měřič tepu v hodinkách. K dostání jsou ale i bundly ve verzích RUN anebo TRI. Ve verzi RUN je, jak název napovídá, běžecký tepák HRM-RUN, se kterým se sledované parametry při běhu rozrostou o analýzu dynamiky běhu 1.i 2.generace.



Verze TRI je pak s triatlonovám pásem HRM-TRI a navíc k tomu máte pás HRM-SWIM, který je širší a má silikonové prvky po celém obvodu pásu, takže by měl lépe držet při trénincích ve vodě.

Design
Je diskutabilní, jak se nové FR735HR líbí. Po roce a půl nošení Garmin Fenix3 jsem si zvykl na masivní hodiny. Zprvu se mi tedy 735 trochu na ruce ztrácely, ale po čase se mi začaly více a více zamlouvat. S pěkným vzhledem ciferníku na displeji se dají nosit nepřetržitě a ani o nich moc nevíte. Po čase se mi dokonce jejich vzhled začal zamlouvat více, než Fenix3. I když ... k Fenixům se zkrátka vracím rád a nedám na ně dopustit.
hmotnost hodinek je 44gramů. Jeden z nejlehčích sport testerů na trhu - opravdu jej nebudete cítit


Pásek u hodinek je příjemný. Není to tvrdá guma, ale ani měkký silikon. Je to něco mezi. Je to takový tvrdší silikon, nějaká směs, který je měkká na omak, tvárná, ale stále pevná. To má jedinou nevýhodu. Při uchycení na řidítka na kole do držáku nedokáže pásek pevně stáhnout tento držák a hodinky se otáčejí. Nicméně kvůli optickému tepáku doporučuji hodiny nechávat na ruce i při jízdě na kole.
Hodinky se jinak dodávají ve dvou barevných provedeních.

Díky shodnému provedení s Forerunner 235 lze použít náhradní řemeny od FR235 - originál i neoriginál, kterých je plný eBay i "alibaba" (Aliexpres). :-)
barevné varianty řemenů na FR230/235
FR 735XT a FR 235 vedle sebe - identické pouzdro



Po cca 4 měsících používání se na plastovém lemu displeje (ještě tělo hodinek) začaly objevovat známky běžného nošení a škrábanečky (opravdu malé, co nelze postřehnout na první pohled, ale vy víte, že tam jsou). Nikdo nečeká, že plast vydrží na věky, ale lem displeje by možná zasloužil tvrdší směs plastu.

Paradoxně proti černé obrubě displeje, která má mini vrypy je displej absolutně netknutý a nejsou na něm škrábance žádné, a to i když na něm nenosím fólii.

Optický HR senzor
Utažení hodinek občas hraje roli. Vlastně vždy. Toho jsem se bál, protože nemám rád na doraz dotažené hodinky. Senzor na mém zápěstí ale pracoval velmi dobře i s mírně povoleným řemenem – pod řemínek jsem mohl vložit jeden prst jak byl volný. Hmotnost hodinek není nijak výrazná, takže se při aktivitě hodinky neposouvaly na zápěstí. Tepák pak fungoval velmi dobře. Za mě ideál.
optika v klidu

optika "v práci"

optika v praxi :-)
Sem tam se stane (například, když mi je zima), že hodinky musím dotáhnout, ale díky jejich měkkému pásku to není problém a rozhodně vás škrtit nebudou.
záznam z Fenix3 s HRM RUN pásem

záznam stejného běhu Forerunner 735XT - optickým senzorem

Výše jsou dva grafy záznamu tepovky. Je vidět, že tam jisté ústřelky optiky ve srovnání s HR pásem jsou, ale v průměru oboje hodinky (každé s použitím jiné technologie čtení tepové frekvence) dosahovaly hodnoty 154 tepů v průběhu hodinové aktivity.

Čili pro dlouhé vytrvalostní běhy, případně závody bych se tento tepák opravdu nebál použít. Orientačně tepovka sedí vždy. Pro precizní řízení intervalových tréninků bych ale raději volil tepák klasický - pás. Reakce tepové frekvence je lepší a čitelnější s HRM pásem. S optikou na zápěstí je reakce tepu mírně opožděná (cca 10-20 sekund) a tak není nejvhodnější pro řízení intervalů dle tepu.

Pro dychtivce měření tepovky při plavání, bohužel musím zklamat - optika je v aplikaci plavání vypnuta. Pokud chcete, aby svítil tepák, musíte zapnout např.profil běh, chůze, případně nadefinovat vlastní, ale nesmí to být plavání. Případně pak koupit HRM TRI nebo HRM Swim pás, který měří tep i ve vodě a pak dosype do hodinek po opuštění vody (bazén, otevřená voda). Důvod je jednoduchý - optický tepák je designován pro měření na suchu. Voda má jinou hustotu a tam se světelný signál chová trochu jinak a měření může být dost zkreslené. Leda byste hodiny dotáhli pevně, aby se mezi ně a ruku nedostala voda, ale na druhou stranu - dotažení hodin nemusí být perfektní a pak si lidé budou stěžovat, že jim tepovka v bazénu ukazuje nesmysly.
zde je vidět krásně zpoždění odezvy čtení tepu optikou při intervalovém tréninku. Po nakopnutí tempa se zvyšuje tep později, než je obvyklé a spadnutí na klidovou tepovku také trvá déle

Při aktivitě se ale optický měřič chová trochu zvláštně. Optika se nastartuje až po chvilce, kdy zapnete aktivitu - dokonce se objeví na displeji hláška, že je HR pás připraven. Člověk by čekal, že optika, která jede 24hod 7 dní v týdnu bude nastartovaná hned. Po upgradu firmware se prodleva připravenosti optického HR snížila, nicméně je stále přítomna.


Nemusím asi připomínat, že optický HR senzor nenahradí nikdy klasický hrudní pás a hlavně s optikou nelze změřit stress score, které souvisí přímo s variabilitou srdečního tepu (článek zde). Na pokročilé metriky running dynamics 1.a 2.generace také musíte mít klasický pás. Hodinky samy o sobě určité metriky zvládnou, ale nezvládnou úplně vše.

Kontinuální měření tepu
Hodinky dokáží měřit tepovku v průběhu dne i bez spuštěné aktivity. Jejich výdrž se tím výrazně nezkracuje (pozorovatelně) a zobrazují průběh tepovky za poslední 4 hodiny. Celkem fajn je funkce, kdy hodinky na základě kolísání tepu, maxima, minima a dalších čar a kouzel v algoritmech (neznám další vstupy, které hodinky berou) určí vaši klidovou tepovou frekvenci. Tuto bych bral ale jen jako orientační, jelikož tato klidová TF (v hodinkách) kolísá každý den a je obvykle ovlivněna zátěží, kterou jste podstoupili, počasím, případně pak nemocí nebo počínající nemocí (virózou). Podle této klidové TF bych tedy neřídil striktně tréninky, ale můžete krásně sledovat vývoj vaší fyzické kondice a zdatnosti. Hodinky totiž dokáží zobrazit i trend vývoje klidové TF za poslední týden. Pokud neznáte dobře své tělo, lze vývoj KTF (klidové TF) použít i pro to, abyste se rozhodli, jestli dnes ten "těžký trénink" vyměníte za lehčí nebo přímo za den odpočinku. Indikace klidové TF je tedy obecně na Garmin hodinkách spíše indikací, jak jste na tom s regenerací a únavou, než abyste aplikovali tuto hodnotu napevno do vašeho tréninkového modelu na bázi zón tepových frekvencí. Klidová TF se totiž na FR735XT každý den mění a to jak dolů, tak nahoru, čímž se nenechte znepokojit - opravdu to spíše odráží vaši úroveň únavy.
průběžné měření tepu během dne, včetně indikace klidové tepové frekvence

po rozkliknutí obrazovky s měřením tepu se objeví obrazovka s grafem klidové TF za poslední týden


Z mé praxe ale mohu potvrdit, že vás sledování tepovky v průběhu dne dříve nebo později začne nudit a je dost dobře možné, že tuto funkci i vypnete. Je to pěkná hračka, pomocník při identifikaci tréninkových dávek na konkrétní den (dny), ale rozhodně to není modla, ke které vydržíte vzhlížet dlouhodobě a pravidelně.
obrazovka s tepovou frekvencí lze zobrazit jako škála. docela zajímavá fíčurka, která se mi líbí - podle grafiky okamžitě poznáte zónu, ve které se nacházíte. Při intervalech, kdy jste celkem KO sice vidíte číslo, ale ještě si musíte "uvědomit" co to číslo znamená. Při grafickém zobrazení to je jasné hned

FR735XT jako měřič tepu (vysílač)
Hodinky jako takové lze použít i pro vysílání (sdílení) tepové frekvence do jiného sporttesteru - tzn., že jimi lze snímat TF a použít je jako optický tepák pro jiné zařízení. Například do cyklopočítače. Vysílání funguje jak v klidovém režimu, tak při spuštěné aktivitě. Bohužel vysílání funguje jen přes ANT+ a ne přes bluetooth. Po update firmwaru dokonce hodinky dokáží sdílet tepovou frekvenci přes ANT+ i při spuštěné aktivitě, takže můžete vysílat TF do cyklopočítače, ale zároveň mít záznam v hodinkách - čili v systému Garmin (pokud nemáte Garmin cyklopočítač, docela se to hodí).

Displej
I přes to, že je FR735XT menší, data na displeji jsou velmi dobře čitelná. Sporttester má barevný displej s jemným rozlišením 215x180 bodů. Rozlišení je dostatečné na to, abyste mohli umístit na displej klasický vzhled hodinek s tím, že nevypadají jako hry v ANSI grafice - zkrátka grafika na displeji je velmi jemná a neruší.
srovnání grafiky displeje - Fenix3, VivoActive HR a Forerunner 735XT

Kontrast textu na displeji je výborný a na přímém slunci se ještě zvyšuje.


Na displeji lze pro aktivitu nastavit až 4 datová pole a přitom jsou stále dost dobře čitelná. Barvu podkladu údajů v aktivitě lze nastavit na bílou i černou - dle preferencí. Já jsem klasik a tak zůstávám i černého textu na bílém pozadí.
dnes již standard u Garminu - čeština v hodinkách lze nastavit již po prvním zapnutí

Výdrž
Hodinky jsou dost malé. Hodně malé. Je až s podivem, co vše umí a jak dlouho přitom vydrží sledovat aktivitu po celou dobu na max.časový limit dlouhého ironmana (skoro teda - dlouhej IM má 16hodin obvyklý cut-off). A jak dlouho vlastně vydrží?
Nastavení
Výdrž
Nabití
GPS normal (optický HR; navigace po trase)
12:00 hod
 1:26 hod
GPS normal (kontinuální čtení GPS; bez optického tepáku)
15:31 hod
 1:22 hod
GPS UltraTrac (čtení GPS po 1minutě; bez optického tepáku)
28:32 hod
 1:24 hod
GPS + Glonass (kontinuální čtení satelitů s Glonass nelze nastavit UltraTrac; bez optického tepáku)
12:33 hod
 1:28 hod
GPS Ultra Trac (navigace po trase, optický HR)
24:12 hod
1:20 hod
Kromě prvního nastavení (GPS, HR a navigace) jsem testoval všechna nastavení na standardním místě s na balkoně (stejně, jako testy předchozích přístrojů Suunto a Garmin).

GPS se zapnutou navigací (kontinuální čtení GPS) a optickým HR jsem testoval na Krakonošově 100. V záloze jsem měl ještě jeden sporttester, tak jsem FR735XT pustil energii žilou a jela GPS, navigace, optický HR, BT propojení s mobilem a vibrace při opuštění trasy.
Jak je vidět, nabíjení hodin je neskutečně rychlé. Možná to je baterií s nižší kapacitou, ale i tak baterie dokáže dát hodinkám dost energie pro dokončení nejen triatlonového závodu, ale i ultra trailu v horách.
Nabíjení při puštěné aktivitě je možné. Za super věc považuji možnost nabití akumulátoru na 50% během prvních 38 minut (z nuly).
Přesnost
Přesnost bych rád uvedl pár praktickými poznatky. Obecně velmi vysokou přesnost skoro nikdo nepotřebuje. Jediné, kdy je třeba přesnosti, jsou intervalové tréninky na úsecích do 1km.
Dále bych zde rád zopakoval, že zapnutí GLONASS je někdy dobré, ale někdy na škodu. Nevím proč, ale někdy je to s GLONASS obecně lepší (přesnější), ale někdy jsou ty ústřely s GLONASS celkem tragické. Stále platí, že jej mám raději vypnutý a krom testování výdrže byl vypnutý i při mých testech, trénincích a závodech.
FR735XT jsem testoval dohromady s Garmin Fenix3, Garmin VivoActive HR a Suunto Ambit3 Vertical. Co jsem vypozoroval bylo, že obecně byly Forerunner 735XT nejlepší, co se týká updatování tempa (tempo se upravovalo nejrychleji ze všech testovaných kousků - ať již při běhu, nebo rychlost při jízdě na kole), tak i na intervalové tréninky, kde se vzdálenosti intervalů na (skoro)přesně odměřených rovinách lišily max. do 5 metrů (+/- 0,5m na každou stranu), na rozdíl od konkurence, která mi úseky permanentně prodlužovala o 20-30 metrů.
jak je vidět, FR735XT a Fenix3 se neliší, nicméně díky rychlosti HW dokázaly FR735XT reagovat na změny podmínek svižněji

Je otázkou, do jaké míry hraje roli v přesnosti updatování rychlost procesoru a paměti, umístění anténu a další faktory. Ve výsledku je to celkem jedno - FR735XT jsou prostě v tomto rychlejší.
výřez mapy záznamu běhu s Fenix 3

výřez mapy záznamu běhu s FR 735XT
jedná se o identický běh - oboje hodinky na stejném zápěstí ve stejném okamžiku. Běh byl veden po stezce sem tam lesík - tahle zatáčka je zrovna odkryta s výhledem na oblohu - tam i zpět stejná cesta. Je vidět, že anténa FR735XT je nejspíše umístěna lépe v těle hodinek, než Fenix3. Určitě také hraje roli rychlost procesoru, paměti a velikost operační paměti.
Dokonce jsou rychlejší, než Ambit3 Vertical, kdy reakce změny rychlosti na kole byla pozorovatelná, nicméně pro reálný trénink/provoz zanedbatelná.
Jako u všech dnešních sporttesterů, tempo se mění po 0:05 sec krocích - čili 5:10-5:05-5:00-4:55 a žádné mezikroky.
Rychlost načtení satelitů asi nebudu komentovat - jak je dnes zvykem - okamžité jako u drtivé většiny GPS přístrojů dneška.
Navigace
Navigace není pro vyloženě triatlonový speciál opravdu nutná. Vlastně je skoro zbytečná. FR735XT míří do řad trénujících lidí, kteří jsou na rovině, ovále, možná asfaltu. Jediná výjimka je asi navigace na kole, kde jedete 100km a občas je dobré soustředit se jen na trénink a nemyslet kudy kam - jen kouknete na navigaci.
navigace po trase - zde by se hodilo mít hodinky na řídítkách, ale neměli byste informace z optického měřiče tepu na zápěstí (pro větší obrázek rozklikněte)
Do hodinek lze importovat standardně přes Garmin Connect (Express v počítači) nebo Garmin Connect Mobile v telefonu připravené trasy na serveru, případně trasu dřívější aktivity.
Navigovat lze jen po předem nahraných trasách, případně bodech, či bodech, které jste si sami uložili. V hodinkách nelze spustit navigaci podle aktivity v historii (s výjimkou poslední aktivity), ani nelze použít funkci z Fenix3 point and go (azimut). V průběhu aktivity lze zvolit navigovat zpět na start, případně i uložit aktuální pozici přes menu pro pozdější navigaci.
Zajímavostí je situace, kdy jsem na služební cestě běžel trénink jedním směrem, pak jsem potřeboval hodinu a půl na "okounění po místní atrakci" a pak běžet zpět. Hodinky neumožňují přerušení aktivit na delší dobu, tak jsem musel aktivitu ukončit a uložit. Při startu nové aktivity jsem se pokoušel najít v menu možnost navigace podle aktivity v historii (které znám z Fenix3). Hledal jsem marně. Nicméně se v menu objevilo "zpět na start", po jehož zvolení se spustila navigace po trase poslední aktivity, kterou jsem přiběhl. Zjevně to bere pouze poslední aktivitu. To by mě zajímalo, co by mi hodinky našly, pokud bych dal navigovat zpět na start po návratu ze služebky do ČR. Něco jako "nyní běžte 2000km po silnici a dosáhnete cíle"? :-)
Navigace v průběhu závodu je při pohybu velmi dobrá a přesná. Podobně jako na Fenix3 sledujete trasu v podobě čáry na displeji.
Záměrně jsem zvýraznil, že se jedná o navigaci při pohybu. Proč? Protože FR735XT nedisponuje magnetickým kompasem a upravuje orientaci mapy a cíle podle vektoru pohybu, který čte a vypočítává z dat z GPS. Přeloženo do češtiny to znamená, že pokud se zastavíte, nebo chodíte do kolečka u rozcestí a nevíte, zda ta čára na displeji vede rovně nebo mírně vlevo, máte smůlu. Pokud se totiž točíte na místě nebo malém prostoru, vektor pohybu se nedá použít a hodinky nemohou zobrazit správný směr, kterým máte jít. To je rozdíl od Fenix3, kde je magnetický kompas a i když stojíte, orientace mapy, případně cíle navigace rotuje podle toho, jak jste natočeni.
V praxi při tréninku to nepoznáte. Pokud ale chcete použít navigační funkce ve městě, které neznáte (například na služebce), kde chodíte pomaleji v malých uličkách, můžete se celkem slušně zamotat.
K dobru bych přičetl možnost ukládání pozic přímo v přístroji bez nutnosti jejich uploadu z počítače nebo přes mobil. Jedna věc mi ale chybí - konfigurace zkratek ("shortcuts") jak to má například Fenix3. Tam si nastavím uložení aktuální polohy na jedno tlačítko a dlouhým stiskem si uložím pozici, kterou potřebuji - například i během aktivity v tréninku.
Když už srovnávám s Fenix3, tak při navigaci s FR735XT směrem k uloženému bodu se propojí vaše pozice s cílem fialovou čárou, takže máte přehled aspoň o směru, byť se jedná o přímé propojení vzdušnou čarou. Na Fenix3 toto propojení není.
ukázka spojnice vzdušnou čarou včetně natočení hodinek bez aktualizace směru šipky. Nicméně zde pomáhá u FR735XT šipka s indikací severu, takže víte, na kterou světovou stranu máte vyrazit.
druhá obrazovka navigace s indikací směru a zbývající vzdálenosti (hodinky se nerozcházejí - jen nemají shodné cílové body). Důležité je u FR735XT opět to, že je dole zobrazena indikace orientace směru k cílovému bodu).
Přesnost při plavání a počítání bazénů je velmi dobrá. Pokud se nezastavíte uprostřed kvůli "zácpě" nebo nádechu vody z vlny po plavci vedle vás, hodinky počítají bazény poctivě. Jediné, co je třeba, je nastavit správnou délku bazénu v profilu "plavání v bazénu". V tomto profilu je standardně GPS vypnutá a hodinky pracují jen s daty akcelerometru. Z délky bazénu se pak vypočítávají další plavecké metriky jako je počet temp na délku a SWOLF.
Při zmínce o plavání bych rád uvedl i to, že hodinky podporují (podobně jako FR 920XT) i předprogramování plaveckých tréninkových jednotek - střídání tempa, drilu, apod.
Režim běh
V běžeckém režimu budou asi u drtivé většiny uživatelů hodinky v permanenci. Zde hodinky v případě připojení HRM Run nebo HRM Tri pásu zaznamenávají i metriky running dynamics 1. a 2. generace, včetně metrik, které se odvíjí od variability srdečního tepu.
Pro běh je asi nejzajímavější možnost nastavení strukturované tréninkové jednotky - intervaly, cíle, zóny, atd. To lze nastavit:
  1. stažením tréninku z Garmin Connect (nejvíce možností, včetně nastavení cílových temp intervalů nebo cílové tepové frekvence)
  2. nastavením intervalového tréninku přímo v hodinkách (například před domem před začátkem tréninku)
  3. nastavením cíle (vzdálenost, čas, tempo) ... (zatím jsem nepoužil v reálu)
  4. závod proti aktivitě (je zajímavé, že toto je zde možné, ale navigovat dle aktivity v historii nelze)
Obecně bych řekl, že v běhu se vyrovná a možná trochu předčí modely FR630 a FR920XT.

Cyklistika
S FR 735XT jsem souběžně rozšířil sbírku svého sportovního náčiní o silničku. Takže mohu poreferovat. FR 735XT je ze sportovních hodinek ten nejvíce propojitelný přístroj z řad Garmin produktů. Na kole se dá propojit snad se vším, co existuje, ale hlavně zasahuje i do domény donedávna patřící pouze cyklopočítačům. Mluvím o řadě produktů Varia (wattmetry, radar, displej, světla), se kterými FR 735XT dokáže spolupracovat. O tom ale bude extra recenze. FR735XT jsem totiž na kole nepoužíval "jen" na záznam jízd, což umí kde co, ale hlavně jako nástroj pro zabezpečení mého okolí (jako nováček na silničce na silnicích si dokážete představit jak jsem rozevlátej).
Trojkombinace FR735XT, Varia displej, Varia radar


Výškoměr?
Díky absenci barometru není možná navigace dle profilu, ale lze jej zobrazit v přehledu tras v menu navigace.
Další funkcí, o kterou FR 735XT přišel spolu s barometrem je logicky i počítání nastoupených pater v režimu sledovaní aktivity během dne. Bez toho ale žít lze, řekl bych. :-)
Hodinky díky "pouhému" GPS výškoměru nemají kontinuální zobrazení nastoupaných a naklesaných metrů. V datovém poli sportovního profilu lze v průběhu aktivity zobrazit jen aktuální výšku podle GPS. Dobré je ale, že v porovnání s barometrem ve Fenix3 se toto moc neliší a opravdu to odpovídá skutečnosti. Nicméně - vše záleží na GPS signálu a tak je i zde pravděpodobnost chyby daleko vyšší než u barometru. Popravdě, v průběhu aktivity skoro nikdy nepotřebujete znát aktuální výšku, ve které jste, takže tato veličina je v datových polích spíše jen "aby byla" a v reálu není žádné využití.
Nejdůležitější poznatky:
  • aktivitu nelze přerušit a dát "obnovit později" - vždy je nutné ji uložit nebo udržovat v pauze, jelikož by se sama po určitém čase ukončila a uložila
  • ačkoliv je HR monitor (optický) zapnutý a vestavěný v hodinkách, po spuštění aktivity nemusí vždy naskočit údaje o TF okamžitě, ale se zpožděním až 30sekund (bohužel nevím proč...)
  • FR 735XT zatím jako jediný sporttester-hodinky podporuje displej a světla Varia
  • FR 735XT podporuje Vector snímače výkonu od Garminu
  • FR 735XT zatím nemá quick release kit, což může být rozhodující faktor pro některé triatlonisty
  • co jsem nikde nezmínil - FR735XT má bluetooth (komunikace s mobilním zařízením - mobil, tablet), ANT+ (komunikace se senzory), USB konektor, ale nemá WiFi
  • zvukové projevy hodin se nastavují v možnostech systému a bohužel (na rozdíl od Fenix3) se vztahují na kompletní nastavení zvuků hodin (zvuky lze zapnout nebo vypnout - a to jak upozornění na SMS, hovor, tak pro start, pauzu, autolap, automatické segmenty tréninku - což je škoda. Upozornění v režimu hodin bych uvítal jen pomocí vibrací, ale zvuky v aktivitě bych rád zachoval. Toto nastavení ve Fenix3 je, v FR735XT ne anebo jsem to nenašel)
Strava
Nebudeme si povídat o jídle, ale o integraci se systémem Strava (www.strava.com), kde v reálném čase dokáže FR 735XT sledovat Strava suffer score a promítat jej na displej. Dokonce můžete, pokud máte nahrané segmenty ze Stravy, závodit nejen v aktivitě nebo proti virtuálnímu partnerovi, ale FR 735XT podporuje přímo i závodění v segmentech.
zobrazení Strava suffer score v průběhu aktivit (ano, pozastavené aktivity)


Režim multisport
Co odlišuje multisportovní hodinky od ostatních modelů je režim multisport. Obecně se o tom moc nepíše, protože to je přeci "všem jasný", ale ... není.

Na trhu je jen pár kousků hodinek, které dokáží zpracovat více sportů v jedné aktivitě. Jde o to, že se všemi hodinkami lze sledovat běh, kolo, brusle, s některými plavání, ale jen jako separátní aktivity.

S multisportovními hodinkami obecně ale můžete zapnout režim triatlon, duatlon, případně cokoliv si nadefinujete předem a pak jen začít závod s tím, že oddělíte jednotlivé aktivity (lze nastavit i možnosti mezičasů v depu) tlačítkem LAP. Jediná nevýhoda je, že nemůžete oddělovat mezičasy LAPem manuálně - přeneslo by vás to totiž do dalšího sportu nebo depa (bohužel jen v hodinkách - v reálu moc ne).

Druhou možností, kterou Garmin hodinky obecně nabízí je nastartovat normální aktivitu a pak při změně sportu (z plavání na kolo) podržet levé dolní tlačítko (šipku dolů) a v menu, které se objeví vybrat další aktivitu.

Jak jsem zmiňoval dříve, pro multisport jsou dnes FR 735XT asi nejkompaktnější a nejlehčí hodinky s dostatečnou výdrží. Bohužel pro triatlonisty se silničními speciály s nástavci na řídítka, není zatím quick release kit, takže na kole neuvidí na hodinky dokonale - tam bych doporučoval jeden z malých cyklopočítačů jen jako monitor toho, co dávají senzory za data.

V kombinaci s displejem Garmin Varia je sice možné shlédnout, co dávají hodinky za data (po připevnění displeje na brýle), ale myslím, že při triatlonu nejspíš Varia displej moc nepoužijete - k tomu se dostanu v další recenzi. Jde o to, že displej na brýlích je ideální pro tréninky z pohledu bezpečnosti (v kombinaci s Varia radar ) a pohodlnosti (sledování dat aktivity).

Spolupráce s mobilem
FR 735XT se dají dost dobře použít i jako celodenní hodinky k běžnému nošení. OK, s přimhouřeným okem. Ale pokud máte trénink víceméně každý den, nemá smysl nosit hodinky dvoje. A tak Garmin, jako u všech ostatních hodin posledních let, dal do vínku téhle triatlonové vlajkové lodi konektivitu s mobilními telefony a tablety pomocí bluetooth.

Ve spolupráci s iPhone dokáží ovládat média (jak přehrávání, tak hlasitost), kameru Garmin Virb (všechny verze) a mnoho dalších funkcí, které známe z Garmin Fenix3, FR 630 a dalších.

Zapomněl jsem totiž jednu podstatnou věc. I Forerunner 735XT jsou totiž hodinky, které podporují Garmin ConnectIQ platformu, takže lze do hodinek dodat jakýkoliv vzhled ciferníku, nová datová pole, nové widgety a nové aplikace. A to vše jednoduše přes počítač nebo mobilní zařízení s Garmin Connect Mobile aplikací.

Shrnutí
S FR735XT jsem se docela sžil za dobu testování. Popravdě dnes nejsem schopen říct, zda bych si v dnešní době raději koupil FR735XT nebo Fenix3. Fenix3 jsou klasika, kde hraje prim univerzální design, ale z pohledu funkčnosti, rychlosti, kompaktnosti a hmotnosti bych bral spíše FR735XT i za cenu ztráty kompasu a barometru.

735XT je defacto konkurent, který odsouvá do stínu model FR630. U modelu hodinek FR 920XT bych byl na vážkách, ale nedivil bych se, kdyby byl právě model 735XT novým trendem a první vlaštovkou řady 7xx, která by měla právě řadu 9xx nahradit kompletně.

Ačkoliv jsem měl k FR 735XT několik výhrad, pořád to jsou hodinky, které bych doporučil univerzálním sportovcům, případně těm, kteří prostě nechtějí příštích pár let řešit nové hodinky. FR 735XT má vše, co dnes člověk snad ani nepotřebuje, ale bude potřebovat třeba za 2-3 roky.


Další 2 pohledy:
Můj kolega z práce je víceméně jen běžec a doposud pouze uživatel smart-wearables. Chtěl ale něco, co by mělo GPS a dokázalo jednoduše nastavit intervaly a on by podle toho odtrénoval. Nemá rád velké hodinky, ale FR 735XT jej zaujaly. Nechal jsem mu je na týden na testování. Při předání se divil, proč k nim nemá kabel - řekl jsem, že až je vybije, ať je přinese. Trvalo mu to týden, naběhal s nimi přes 80km, chodil s nimi každý den a přenos dat dělal přes mobilní verzi Garmin Connect. Vracel mi je a ještě měly 4% energie. Kolega je hned objednával. Byť jsou relativně drahé a mají více funkcí, než obyčejný běžec potřebuje, chtěl je s odůvodněním, že se nechce starat tolik o nabíjení, nechce cítit na ruce velké hodiny a těchto skoro nevěděl a jejich funkce určitě využije i v budoucnu.

Druhý testovaný člověk, kterému jsem hodinky ukázal mimoděk a pak je nechal na test na 14dní je velmi dobrý sportovec, trenér a fyzioterapeut. Tomu jsem půjčil rovnou set hodinek, Varia radaru a Varia světla. I jemu se s hodinkami těžko loučilo. Obzvlášť, když viděl, jaké možnosti nabízí. Doposud užíval i FR920, nicméně ty sundával, jelikož i ty se mu zdály málo kompaktní a cítil je na ruce. FR 735XT měl opět na ruce skoro pořád - hlavně v práci, kde mu hodiny obvykle vadí. I tento skončil náš rozhovor s objednávkou na jeden kousek.


2 Komentáře

  1. Dobrý den, má cenu kupovat v dnešní době FR 735XT ? Nebo raději Polar Avantage M?
    Nebo Suunto 5 All Black. Nechci za hodinky dát ranec peněz, ale aby zase něco uměly. Něco kolem 6000.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, FR735 asi jen z druhe ruky, ale to same plati o Vantage M ... dobry pomer cena vykon ma Vantage M2 ... anebo Coros Pace2, ale tam je treba mit jeste nejaky ucet - napriklad trainingpeaks, aby clovek mohl vyhodnocovat rozumne treninky ... Polar ma platformu Flow a Garmin svuj Connect ... to Coros nema.

      Vymazat
Novější Starší