Recenze Garmin Forerunner 630 - jak se běhá s formulí na ruce?

Forerunner 630 je stále ještě novinkou mezi sporttestery společnosti Garmin. Bohužel jsem nestihl dopsat test před Vánoci, ale snad se někdo rozhoduje i nyní nad něčím, s čím vstoupí do nové sezóny. Tak směle do čtení.
Co mohu říci předem je, že Forerunner 630 z hlediska záznamu běhu, tempa apod., je stejný, jako každý jiný sporttester. Ale z pohledu porozumění technice běhu, regenerace, systematičnosti tréninků, možnosti analyzovat různé fyziologické a biomechanické vlastnosti běžce, jsou 630 nejnabitější sporttester všech dob a vůbec bych se nebál, spíše bych jej doporučil, používat v ordinacích fyzioterapeutů, případně v sportovních laborkách na zátěžové testy. To, co dokážou 630 podat na výstupu za data. Z toho jsem si doslova sedl na zadek. Současně ale musím podotknout i další fakt - blázen s nástrojem je stále blázen, takže hodinky za vás nevyřeší zdravotní problémy, nezregenerují vás rychleji, ale pokud budete vědět, jak pracovat s tím, co vám řeknou, vaše výkony i radost z běhání bude jen růst.
·       Začátkem ledna vyšel nový firmware pro Fenix3, který dodal stejné funkce, jako mají Garmin 630, i do tohoto vlajkového produktu
Verze firmware testovaných hodinek je 3.30. Je možné, že se v budoucnu objeví update, který odstraňuje některé nedostatky - zkusím updatovat, pokud toto postřehnu.
Obsah balení
V lehkém balíčku FR630 HR naleznete vše, co je potřeba. Hodinky, USB kabel, HRM Run tepák s prodlužovacím páskem pro ty, kterým by klasická délka nestačila. Je to zajímavé, jelikož k tepáku prodlužovací řemen je, ale k hodinkám ne, přičemž by se dalo řekat, že pro člověka, který potřebuje tak dlouhý pás k tepáku, by se hodila i extenze na pásek hodinek - jsou to ale specifické případy, nicméně to je maličkost, která by potěšila.

nejdůležitější obsah malé a lehké krabičky
Vzhled
Hodinky s pouzdrem si nezadají velikostí s hodinkami Omega - rozměry 45 x 45 x 11.7 mm nepatří ve světě klasických hodinek mezi nejmenší. Ve světě sporttesterů jsou ale úžasně malé a hlavně lehké - 44gramů. Rád bych napsal, že je na ruce necítíte, což je v porovnání s Fenix3 pravda, ale bohužel to není pravda a to především díky plastovému pásku - není silikonový ani tak měkký, jako u Fenix3, takže je cítit lehce více. Toto řešení nemusí vyhovovat každému, ale na 630 lze namontovat nylonový pásek původně od Garmin FR 920.

srovnání hmotnosti s VivoActive


pro srovnání formule a offroad mezi hodinkami


rozdílné modely dvou největších výrobců (krom Polaru - ten tu chybí)



nylonový pásek je na ruku příjemný. lze použít pásek z FR 920XT 
Displej
U Garminu je již barevný displej standardem. Na displeji je dotyková vrstva, ale na rozdíl od předchozích generací, nezkresluje tato vrstva barevné podání, takže jsou barvy takové, na jaké jste zvyklí. Grafika displeje je jemná, takže lze používat na hodinkách v klidovém stavu i analogové ciferníky bez toho, aby to vypadalo jako parodie na Tetris. Ve skutečnosti jsou ciferníky na první, letmý, pohled k nerozeznání od klasických.
Jedinou výtku bych přesto měl. Sice se neaktivní černý lem displeje zúžil, takže polovina displeje není jen černé sklo, ale pořád by se na tomto dalo dle mého zapracovat a aktivní plocha displeje by mohla být větší - přesněji řečeno by mohla být dotažena více ke krajům ciferníku.





displej je perfektně čitelný a barvy jsou jasné
V aktivitě lze standardně nastavit až 4 datové obrazovky se 4 datovými poli na každé z nich. Případně i více, pokud nahrajete do hodinek patřičnou aplikaci. 4 datová pole jsou na tento displej ale až až a osobně raději používám 3 na jednu obrazovku. Pokud chcete mít možnost zobrazit hodiny, musíte si je v nastavení aktivity v datových obrazovkách povolit, ale to lze udělat i v průběhu aktivity přímo v terénu. Čili není zde podobné odskočení do hlavní obrazovky, jak tomu je u Fenix3.
Co jsem nenašel v nastavení je, že by se nechalo vybrat černé pozadí a bílý text na displeji. V aktivitě je standardně bílé pozadí a černé texty.
Čitelnost displeje je výborná za všech podmínek včetně nočního běhání s čelovkou. Podsvícení displeje je … jak bych to. No je výborné, ale něco mi na tom nesedí. Displej je výborně čitelný a podsvícení bohatě stačí, ale sic je světlo rozprostřeno rovnoměrně po celé ploše displeje, působí na mě osobně rušivě jeho zdroj ve spodní části displeje v oblasti pod dotykovým tlačítkem pro vstup do menu. Nicméně sám nevím, jak by to šlo udělat jinak.
podsvícení - nefotí se dobře, ale toto odpovídá realitě
Výdrž baterie
Podle Garminu mají papírovou výdrž 16hodin se zapnutou GPS. Praktické zkušenosti jsou lepší, než 1000 slov. Hodinky jsem testoval klasicky v „laboratoři“ stejně, jako již dříve testované 920, Fenix2, Ambit2, Fenix3, … čili ne v ideálních podmínkách - pod širým nebem (bez skla-okna), ale cca 1/3 oblohy byla zakryta domem. Přes noc teploty kolem 0 C. Hodinky nebyly napojeny k mobilu přes BT, ani nebyly spárování s hrudním pásem.
Měření  1 (hod)
Měření  2 (hod)
GPS
15:02
16:39
GPS +  GLONASS
11:37
12:09
Ultratrac
25:23
28:30
Doba nabíjení z 0-100%
2:26
2:19
Komentář k výdrži. Wow. Jedná se konečně o první hodinky řady Forerunner, které mají možnost UltraTrac režimu. V UltraTrac nejspíš (nemám podloženo) není aktivní Glonass - není totiž možnost volby režimu Glonass, ale jen GPS.
V reálném prostředí na Pražské 100 se pak hodinky dožily cca 23hodin v režimu Ultratrac s napojeným hrudním pásem. Pro Radka Brunnera čas dostačující na zdolání P100 skoro 2x :-)
Napájení baterie se děje přes USB kabel s koncovkou ala kolíček na prádlo. Oproti Garmin FR 620 je zde vylepšení a hodinky LZE dobíjet v průběhu aktivity. Kolíček dokonce drží celkem dobře na místě i s hodinkami na ruce, jen to je ne trochu, ale hodně nešikovné/nepraktické. Napájecí kolébka pro Fenix 3 byla pro tento účel lepší. K plusům se naopak připisuje naprosto normální chování hodinek v aktivitě i při souběžném napájení, takže stále vidíte data, na která jste zvyklí.
kabel k hodinkám je při aktivitě chycen tak, aby co nejvíce překážel, nicméně
se i s ním dá kupodivu celkem slušně běhat


uchycení kolíčku USB zvládne i dítě

zvládne to i při jídle

kolíček vypadá chatrně ...

... ale drží tam, kde je potřeba
Glonass a ultratrac - kdo využije
V první řadě Glonass - osobně jsem vůči jeho zapnutí skeptický. Obecně jsem dlouhodobě nevypozoroval větší přesnost, ani jiný významně pozorovatelný benefit, proti použití nastavení GPS. Pouze zvýšený odběr energie z baterie.
Ultratrac - dost diskutované téma. „řeže to zatáčky, není to přesný, je to na nic“ … klasické hlášky odpůrců Ultratrac režimu. Jop, ale neběhám tak rychle, abych dokončil horskou stovku pod 16 hodin. :-) Takže pro pohodáře je zde ultratrac mód GPS čtení, který zajistí 24-28hodin výdrž na nabití v závislosti na různých faktorech. Ale co s přesností měření vzdálenosti a tempa? O to se stará v mezičase čtení GPS interní akcelerometr a ještě lépe, pokud se spáruje s HRM Run pásem, který má v sobě další pohybové čidlo a zpřesňuje tak měření. V praxi mi hodinky v Ultratrac modu naměřily stejné hodnoty vzdálenosti, jako Fenix3 se čtením GPS po jedné sekundě. Takže ano, Ultratrac využití má a nemusíte se bát, že něco bude zkreslené - tedy pokud neběháte do zatáček extrémně rychle a současně nelpíte na přesné GPS stopě. Popravdě - kolik z nás se kochá přesným záznamem GPS ze závodu?
Jediné, kde se Ultratrac nedá dobře zužitkovat je kolo, běžky a inline, kde se akcelerometr nedá použít - pouze externí senzory na kolo apod. Lze používat jen s GPS což bohatě stačí, nicméně hodinky jsou primárně běžecké.
Zde bych poukázal na jednu maličkost. Dost často si lidé pletou 1sekundový záznam a smart recording s něčím, co ovlivňuje GPS čtení a tím pádem i výdrž baterie. Není tomu tak. GPS se nastavuje na režim NORMAL anebo ULTRATRAC. 1 sekundový vs. SMART záznam je naopak to, jak často se budou zapisovat data ze senzorů a GPS do FIT souboru v paměti hodinek a jediné, na co má toto nastavení vliv je velikost výstupního souboru. Obecně lze nechat SMART záznam s klidným svědomím, pokud ale nechcete vytáhnout z hodinek precizní záznam například tepu, kde je lepší nechat 1sekundové zapisování, které zajistí záznam i pro analýzu R-R intervalů (o tom později, případně rovnou teď v mém samostatném článku ovariabilitě srdečního tepu).
Video od Garminu ke stress score:
(samotné video ale neobsahuje vysvětlení jako je v odkazu výše - spíše popis funkce)
Ovládání
Dotykové ovládání má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Výhodou je intuitivní ovládání a víceméně možnost měnit na displeji to, co vidíte a v aktivitě možnost rychle listovat obrazovkami bez nutnosti listování tlačítky. Mezi nevýhody pak patří právě ono listování mezi obrazovkami, které za vás ochotně provede i propocený (mokrý) rukáv, který se tře o displej, případně pak nechtěné uložení aktivity během pauzy - jediná obrana je zamčení tlačítek. Zámek tlačítek je ale trochu „pruda“, protože nápis „Zařízení uzamčeno/odemčeno“ se zobrazí po fixní dobu několika sekund a nelze jej přeskočit ani poklepem na displej, ani stiskem tlačítka zpět. V tréninku, nebo na závodě (ultra), kde pauznete hodiny v budově, aby nenaskakovala vzdálenost kvůli přeslechům, je to DOST nervy drásající aspekt ovládání. Ale riskněte si přerušení aktivity v půlce nechtěnými dotyky rukávu.
Další věc, kterou jsem poznal je také důvod, proč FR 630 nelze mít jako plavecký počítač. Sice jsou hodinky voděodolné a dá se s nimi plavat, nicméně jejich dotykové ovládání je citlivé na tlak vody a již pár cm pod hladinou se hodinky bez zámku ovládání nastavují sami, případně jen samovolně pohybují v menu, takže s rukou pod hladinou lze sledovat celkem pěkné divadýlko, jak se hodinky náhodně pohybují v menu bez cizího přičinění.
Čili Forernunner 630 pro plavání ano, ale jen se zámkem ovládání a pro sledování celkového času ve vodě - jinak nic. Žádné metriky, žádný tep, nic. Dokonce ani s HRM Swim nebo HRM TRI nestáhne FR 630 data po tréninku, jak to umí s Fenix3 nebo FR920, jelikož prostě nemá sportovní profil pro plavání, který po vylezení z vody čeká chvilku a hledá pás pro stažení dat. Proto jsou to Forerunnery - běžecké hodiny - i když s nimi lze měřit prakticky cokoliv suchozemského - profilů aktivit je nesčetně - jen zapomeňte na aktivity využívající barometr (např. lyžování/snowboard).
Docela podstatná informace - dotykové ovládání funguje jen na ruce, případně pokud držíte hodinky tak, že máte na jejich zadní straně prst(y). Pokud je budete chtít ovládat položené jen tak na stole, nepochodíte. Nicméně nemusí to být jen kůže, ale hodinky například reagují i s oním nylonovým páskem, který jsem zmínil dříve. Takže je zde nějaký senzor, který je potřeba nějak „ošálit“. Pokud na toto zapomenete a budete si chtít hrát s hodinkami sundanými z ruky před kamarády, může to dopadnout fiaskem :-)
Hrudní pás
Pás HRM Run v2 poslední generace je defacto skoro stejný, jako starý známý pás od Fenix3 nebo FR 920, který má na čipu nakresleného běžce. Ale přesto se jedná o absolutní novinku. Jediný nedostatek je, že tento čip nelze z pásu sundat. Na druhou stranu se díky tomu ztrácí potenciální zdroj chyb při mechanickém opotřebení spoje.
v balení HR verze je jak pás, tak prodlužovací popruh

Baterii lze samozřejmě i nadále uživatelsky vyměnit. Garmin tvrdí, že i životnost pásu je větší, než u předchozí verze, což by mělo uklidnit ty, které (jako mě) napadlo, že zničení pásu znamená automaticky nákup nového, včetně čipu, zatímco u předchozí generace jste mohli koupit relativně cokoliv s cvočky a stejnou roztečí v hodnotě pár set korun. Za mě se pás zatím drží, ale je to otázka, jelikož se drží velmi dobře i již 2 roky starý pás s čipem HRM Run v1.

srovnání pásů HRM Run v1 (dolní pás) a v2(horní pás)
Dobrou zprávou je, že pro všechny funkce, co nabízí FR630 lze použít i starší verzi HRM Run (s piktogramem běžce), kterou lze softwarově upgradovat skrze hodinky.
Samotný pás má na sobě kolem elektrod silikonové plochy, které zamezují sjíždění pásu i při nižší míře utažení. To mě přesvědčilo k pro mě dost šílenému činu - nechal jsem si pás na celou dobu Pražské 100 na sobě. Nesnáším pocit stažení při závodech, případně pak sjíždění pásu a jeho popotahování. Nic z toho jsem na P100 nezažil. Wow. Po dobu 24 hodin jsem o něm skoro nevěděl. Skoro je dost podstatné … po 21hodinách na trati jsem cítil kde co a už mě tlačil pás trochu na žebrech, ale to by mě tlačila asi i moucha, co si na mě sedne. Takže za mě super výsledek a pás si zaslouží sám o sobě své velké místo v recenzi nejen, jak dobře sedí, ale také proto, že poskytuje společně s hodinkami FR630 již zmiňovanou sportovní laboratoř.
detail elektrody - protiskluzové plochy

Možná bych měl jedno malé doporučení - nebylo by od věci dát malý proužek silikonu i na zadní stranu pásu obdobně, jak tomu je u elastického pásu čelovek Silva, aby pás seděl po celé délce dokonale i bez většího dotažení.
Pokud jste vlastníkem optického tepáku, tak k metrikám, které podporuje hrudní pás lze říci jen krátce, že ačkoliv se zdá, že například stress score nebo další metriky mohou podporovat optické HR snímače, není to pravda. Optika nedokáže totiž číst HR Variabilitu a na to je potřeba hrudní pás pracující na principu EKG. Nicméně dobu regenerace, VO2Max se dozvíte i s optickým měřičem tepu.
s optikou jsem testoval také - MioLink
Co nám tedy umožní sledovat FR 630 v kombinaci s HRM pásy?
1)       pro rozšířené metriky dynamiky běhu je potřeba mít některý z následujících HR pásů: HRM Run v1 (ten s ikonkou běžce, případně pak HRM Run v2 anebo  HRM TRI
2)       s výše uvedenými pásy (HRM Run v1 a HRM TRI musíte upgradovat firmware - hodinky po spojení sami upgrade nabídnou, pokud je k dispozici) budete mít k dispozici i metriky dynamiky běhu druhé generace (vertikální poměr, vyvážení doby kontaktu se zemí (jak napadáte na každou nohu)
3)       kadenci a délku kroku vám hodinky sdělí i bez jakéhokoliv HR pásu díky internímu akcelerometru - případně lze použít jakýkoliv ANT+ tepák nebo optický měřič - délka kroku a kadence se nebere primárně z pásu
4)       Rovněž doba regenerace a VO2Max, včetně předpovědi výsledků, bude zobrazena s jakmýmkoliv měřičem tepu (pás nebo optika), jelikož zde záleží pouze na tepu v kombinaci s tempem a vašimi tělesnými propozicemi zadanými do hodinek (Garmin Connectu)
Praxe
·         Hodinky jsou velmi lehké a téměř o nich nevíte i při celodenním nošení každý den
·         Díky přednahraným datům o satelitech při každé synchronizaci je akvizice GPS signálu velmi rychlá (někdy mám GPS „zelenou“ dříve, než nalezen snímač tepu)
·         Přesnost GPS je podobná, jako FR920 nebo Fenix3, NICMÉNĚ zobrazení tempa v daný okamžik je aktualizováno lépe a hodinky potřebují kratší čas na stabilizaci, než například Fenix3. To může mít na svědomí i absence barometru a tím pádem menší množství dat, která musí procesor zpracovávat. Prostě, kdo trénuje byť jen 100metrové úseky podle tempa, může o 630 směle uvažovat
·         Displej lze krásně číst i na denním slunci
·         Zámek tlačítek se stane vaším nerozlučným parťákem jak při aktivitě (v zimě, kdy máte obvykle dlouhý rukáv), tak přes den - celkově ale může rozčilovat, protože se pak musí čekat na zmizení hlášky o odemknutí, pokud chcete odmítnout hovor na mobilu přímo z hodinek
·         Funkce smartwatch je velmi příjemná a rychle si na tuto funkci zvyknete
·         Jako většina sporttesterů poslední doby, i zde se zobrazuje tempo v skocích po 0:05 sekundách (čili ne jako 5:01/km, ale jen 5:00 nebo 5:05)
·         Tempo okruhu nebo průměrné tempo je naproti tomu kalkulováno s přesností na sekundy
·         V hodinkách lze nastavit alarmy - například pro chůzi/běh anebo více sofistikované pro jídlo a hydrataci při dlouhých závodech. To se hodí - při ultra v zápalu lze velmi jednoduše zapomenout na pravidelné doplňování energie a vody
·         Kdo hledá navigační funkce, tak ano, ale jen v omezené míře - zpět na start, případně pouze na průchozí body (waypoints - nahrané, příp.uložené v hodinkách přímo v terénu) a to nejkratší cestou - žádná navigace zpět po stopě. Navigace po nahrané trase není. Max.pak pomocí dohrané aplikace z IQ store
·         Hodinky nepodporují zobrazení kumulativně nastoupaných metrů. Je to dáno asi principiálně tím, že díky absenci barometru by se musely spoléhat jen na GPS signál a tam výškové určení polohy není moc přesné, takže byste nenastoupali, ale naskákali výškově „zajímavá“ čísla. Prostě 630 jsou něco jako formule specialista na rovnější běhání na rychlých tratích - nic do hor
·         WiFi propojení funguje skvěle - musíte jej nastavit ale předem v Garmin Express na počítači (nedávno se mě někdo ptal, že mu to nejde - nastavil totiž hodiny kompletně samostatně a pak spároval jen přes mobil, což je také cesta, ale nemáte je pak naučené na domácí WiFi)
·         Hodinky mají vestavěný magnetický kompas (magnetometr), který se dá bohužel zobrazit jen mimo aktivitu (nepřišel jsem na zobrazení v aktivitě - ani nastavením datových obrazovek
Čím jsou FR630 výjimečné?
FR630 je především malá sportovní laboratoř. Velmi doporučuji přečíst můj extrakt toho, jak chápu princip fungování funkce STRESS SCORE, které se dostalo v lednu 2016 po upgradu firmware i do Garmin Fenix 3. Po přečtení a pochopení principu pochopíte, jaký smysl a proč je tato funkce v FR630 tak jedinečná.
Dále jsou zde funkce běžecké dynamiky druhé generace (pouze s pásy HRM Run v1 a v2), díky kterým si můžete udělat sami analýzu běžeckého stylu a případné dysbalance. Je ale otázkou, jak je tato „cool fíčurka“, která je unikátní a v lednu byla rovněž dodána i do Fenix3,  užitečná. Jde totiž o to, že je opravdu užitečná až ve chvíli, kdy máte s hodinkami něco naběháno a najednou vás něco nekde začne bolet. Pak podle záznamu metrik běžecké dynamiky můžete odhadnout, kde je asi problém - zda napadáte na jednu nohu apod.
Proč to nemůže být moc užitečné hned od počátku? Může a nemusí. Jde totiž o to, že pokud běháte měsíce a roky konkrétním stylem, je možné, že to je váš normální pohybový stereotyp, který je pro vaše tělo přirozený. Pokud jej zkusíte změnit, vrátíte se buďto na běžecký začátek a může trvat měsíce, roky, než se dopracujete „na sílu“ ke skoro dokonalým číslům na hodinkám, které vám ale požadované zrychlení a běžeckou dokonalost stejně zaručit nemusí. Případně se objeví při pokusu o změnu „na sílu“ bolesti, protože budete tělo, byť v dobré víře, nutit dělat nepřirozený pohyb. Na toto je třeba dát pozor a výsledky z hodinek a záznamy je dobré brát hlavně jako zdroj informací pro poznání vašeho vlastního těla a toho, co je pro něj přirozené, abyste mohli rozpoznat v budoucnu, co je špatně a případně předejít zranění.
Lactate treshold (laktátový práh) je další funkcí, kterou nyní sdílí nejlepší produkty Garminu (FR630 i Fenix3). Tato funkce lze v menu zapnout pro automatické zjištění, anebo lze udělat test podle instrukcí na displeji. Ten se skládá z 10minutového zahřátí a pozdějším stupňování intenzity po cca 3-4minutách. Celý test trvá cca 20-30minut v závislosti na tom, kde odpadnete (nebo spíš hodinky rozhodnou). Tento test doporučuji dělat opakovaně po určité době, abyste měli představu, jak se vyvíjí vaše kondice v čase. Testy je dobré dělat za stejných podmínek, ideálně na rovině bez převýšení (jak pozitivního, tak negativního). Výsledek testu bych ale bral spíše orientačně, přeci jen odebrání krve a test v laborce je něco jiného.
Princip identifikace laktátového prahu má stejný základ, jako detekce stress score - měřením tepu, variability srdečního tepu (HRV) a tempa. Pokud jste četli můj příspěvek o variabilitěsrdečního tepu, je tam defacto nastíněno, jak se mění HRV se vzrůstající zátěží (čím větší zátěž, tím pravidelnější je tep se snižující se odchylkou doby mezi údery srdce. V pozadí jsou další algoritmy a tabulky z cooperova institutu, ale princip funguje hlavně na základě měření HRV.
Osobně doporučuji jiný přístup. Automatickou detekci LT (lactate treshold) zapnout a nechat změřit na vaší obvyklé tréninkové trase, kde je jak převýšení, tak terén, který obvykle běháte tréninky. To je pak ideál pro zlepšování, abyste měli nastavené zóny tepu přesně do podmínek, ve kterých běžně trénujete. Nejde totiž o to, stlačit tempo vašeho laktátového prahu na co nejnižší, abyste měli dobrý pocit, ale o to, abyste nastavili správné tréninkové hodnoty, abyste se zlepšovali.
Video od Garminu k laktátovému prahu
Pro někoho důležitá informace:
Laktátový práh a VO2Max umí FR 630 zpracovat a měřit jen pro běh. Jsou to běžecké hodinky a ikdyž dokáží sledovat mnoho aktivit, včetně standardního profilu na kolo, tak laktátový práh, ani VO2Max pro kolo z nich nedostanete.
Přesnost GPS
Co se týká kreslení obrázků do mapového podkladu v Garmin Connect, je FR 630 velmi přesný. Ale ruku na srdce, kolik lidí se dívá, po jaké straně silnice běželo po každém ze svých výběhů?
Pro mě je hlavní, že příjem a načtení GPS je velmi rychlý, a hlavně - výpočet a zobrazení aktuálního tempa, které je důležité pro intervalové tréninky, je opravdu rychlý. Proti například Fenix3 reaguje Garmin FR 630 na změnu tempa rychleji. Nicméně výsledné průměrné tempo, případně vzdálenost je u obou hodinek shodná. Z toho plyne, že u Fenix3 je to opravdu jen otázka rychlosti aktualizace zobrazené hodnoty.
Testoval jsem hodinky v 95% času jen s GPS - bez Glonass. Je možné, že s Glonass budou ještě přesnější, ale v těch několika výbězích s hodinkami jsem nepozoroval žádnou změnu - městské běhy.
Smart watch funkce a Connect IQ
Na co jsem si opět velmi rychle zvyknul jsou smartwatch funkce všech hodinek Garmin poslední doby. Ať již VivoActive, Fenix3, FR630, případně i jen cyklopořítač EDGE 25, tak implementace funkcionality smartwatch je u každé řady hodinek unikátní. Velmi podobná, ale ne braná přes kopírák. U každé řady je ovládání smart funkcí a využítí propojielnosti s mobilem dovedeno k výborné ergonomii ovládání. To se povedlo i u FR 630, až na tu nešťastnou prodlevu při čekání na zmizení hlášky o odemčení tlačítek. S tím by se mělo opravdu něco udělat. Ideálně zkrátit interval, anebo možnost urychlení poklepem na displej, případně krátkým stiskem tlačítka zpět.
Do hodinek lze nahrát standardně nespočet aplikací, watchfaců a widgetů a lze je přizpůsobit do mnoha podob každému dle jeho preferencí.
Velmi se mi líbí smart notifikace příchozích hovorů, nebo SMS. Vše lze ovládat z hodinek bez nutnosti sahat na mobil. Trochu to tedy komplikuje stále komentovaný zámek tlačítek (nelze přijmout, odmítnout nic bez nutnosti odemknutí tlačítek), ale jinak jsou prostě Garminy v tomto geniální. Podpora zobrazení kalendáře, notifikací z mobilu, jejich „čištění“, odmítnutí hovoru na jednání, předpověď počasí (stahuje se přes mobil), ovládání hudby … zkrátka dnes již standard.
Monitor aktivit
Abychom se mohli hodinkami chlubit defacto neustále a měli k důvod k jejich nošení 24hodin 7dnů v týdnu, mají FR 630 monitor denních aktivit … i spánku. A díky jejich rozměrům se opravdu nemusí sundávat z ruky ani v noci. Na každodenní nošení jsou také bezproblémové. Sice nejsou tak šik do saka, jako Fenix 3, ale s přimhouřeným okem se to akceptovat dá (teď mě ukamenují vyznavači elegantních automatických pilotek s koženým řemenem).
Garmin uvedl nově do Fenix3 i sledování vystoupaných pater. Podobně tomu je i u nového VivoSmart HR. Oba přístroje mají ale proti Garmin FR 630 barometrický výškoměr, takže FR 630 sleduje opravdu jen ujitou vzdálenost, počet kroků a spálené kalorie, kde probíhá navíc kalkulace jak aktivních kalorii, tak kalorií bazálního metabolizmu.
Kolo
Kolo je jeden z nativních profilů v hodinkách. A to kolo pro outdoor (použití GPS), tak indoor, kde je třeba napojit hodinky na ANT+ senzory speed a cadence. Jinak se chovají jako standardní hodinky a bohužel, jak jsem popsal výše, cyklisté s FR 630 nezjistí ani laktátový práh, ani VO2Max pro cyklistiku. Na to jsou tu zkrátka 920XT nebo Fenix3 - ikdyž tam je určení VO2Max - s laktátovým prahem pro cyklistiku si nejsem úplně jistý... musím otestovat.
Souhrn
Pocitově jsou pro mě tyto hodinky docela oříšek. Na jednu stranu jsou super, vše rychlé, přesné, obdobně, jako u precizních mechanických hodinek – vše funguje tak, jak má a čeká se - bez výmluv a kompromisů. Ale. Jsou Forerunner 630 hodny ceny 10.990, resp. 12.490 s měřičem tepu? To je otázkou. Vždyť jen o trochu dražší jsou Fenix3. Pro mě, jako člověka, co se točí spíše kolem trailu a soutěží v horách jsou jasnou volbou dnes Fenix3, ale, je zde VELKÉ ALE. Každý, i trailový závodník, potřebuje trénovat točení nohou, intervaly … prostě kvalitu. A na trénování kvality jsou FR 630 naprosto dokonalý nástroj, který neodpustí ani metr, ani tep, ani pár sekund v tempu na kilák a budou vás hlídat s neúprosnou přesností sadistického trenéra. Nicméně to vše stojí za to. S FR 630 je opravdu radost trénovat. Nejsou sice tak univerzální, ale většina z nás za rok věnuje běhu a tréninkům dost času. A tak i přes to, že to nejsou univerzálky, ale spíš taková běžecká Formule 1, pokud na ně máte, věřím, že své opodstatnění v běžeckém šuplíku mít budou (a to hlavně proto, že v tom šuplíku opravdu nebudou).
Miniúvaha: něco mi říká, že hardware hodinek by zvládl více a tak pevně doufám v to, že se dočkáme v budoucnu ještě dalších rozšíření funkcí.

Okomentovat

Novější Starší